Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

PRODEJ MOŠTU

lisování bylo ukončeno

Denně čerstvý jablečný mošt 25 Kč/l do vlastních lahví,
nebo naše 2l lahev s moštem za 60 Kč

 Čepování do vlastních lahví je výhodnější pro Vás, pro nás i pro přírodu :)

Po - So 16:30 - 19:30 
Po změně času 
Po - So 16:00 - 19:00 
304168168_606656644274333_1988926978672233230_n.jpg

Děláme i velké množství moštu pro zákazníky, kteří ho chtějí třeba na kalvádos, cider, na stánky a podobně.
Nad 50 litrů se Vám vyplatí zavolat
737 125 868 a díky tomu si odvést i velké množství moštu zcela bez čekání. 
Nad 200 litrů je nutné dopravit Vaše nádoby předem, abychom je mohli při lisování rovnou plnit. 

Způsob prodeje 

Mošt se prodává ve skladu u modré haly při prodeji jablek v Holasicích u Veverské Bítýšky. 
Čerstvý mošt 25Kč/1l - načepujeme do Vašich PET lahví nebo do 2l lahve (60Kč)
Lisování probíhá vždy v průběhu prodeje. Mošt je tedy opravdu čerstvý. 

lahve1.jpg

Skladování moštu 


Čerstvě nalisovaná nepasterizovaná jablečná šťáva vydrží v chladu obvykle tři dny. Po třech dnech nepasterizovaný mošt přechází do fáze jemného kvašení, kdy v lednici zhruba za 8 - 11 dní dozraje ve výborný jablečný burčák. Každý burčák se díky narůstajícímu tlaku v lahvi musí kontrolovat. Pokud necháme burčák bez povšimnutí, dochází u moštu k zoctovatění, vznikne tak jablečný ocet. Tak se stane dle teploty zhruba za necelé tři týdny. Jablečná šťáva se tedy nekazí, pouze přechází v jinou formu svého využití. Pokud nechceme přijít o výbornou chuť čerstvého moštu a chceme jej uchovat delší dobu, mošt tedy dáme do lednice, kde vydrží až týden. Nejlepší metodou uchování moštu zůstává zamrazení, které nemění chuť šťávy, a tak si můžeme užít čerstvou jablečnou šťávu kdykoli v průběhu roku. 

Zákazníci a velké zakázky

Díky nové technologii lisování od firmy Biopress můžeme nabídnout větší objemy čerstvého jablečného moštu. Jako producenti jsme tak schopní uspokojit poptávku až do 800 litrů za den. Tento objem moštu je ideální například pro stánkaře, malé pivovary, lihovary a výrobny cideru.

V minulém roce jsme dodávali mošt do sentického pivovaru Kvasar, se kterým byl pan majitel velmi spokojený a zákazníkům cider velice chutnal. Kromě pivovaru jsme dodali mošt také na výrobu kalvádosů a "burčáku" nebo dětem do školy.

most-200-litru.jpg

Sušina pro prasátko

Vylisovaná jablka jsou u nás ukládána do big boxu, do kterého se vejde okolo 400 kg sušiny. Po domluvě můžeme tyto výlisky například vysypat otočnými vidlemi do vozíku za auto, nabrat do tašky, bedýnky a Vaše prasátka si na nich  mohou ještě pochutnat :-D  

Jak se získává mošt 

Celý proces začíná už v sadě, kde trhaná jablka třídíme na 1. a 2. jakost. Jablka 2. jakosti jsou vyřazena díky nedostatečné velikosti nebo vybarvení.  Bedna s jablky se nasadí do vyklápěčky. Ve vyklápěčce se bedna překlopí, a tak je snadné jablka nabírat do bedýnek a u toho ještě překontrolovat, zda jsou všechna jablka v pořádku, a když tomu tak není, tak jsou jablka buď vykrájena, nebo vyhozena. Jablka jsou zbavena všech listů a kousků větviček, a takto již míří do myčky.  V myčce jsou jablka ponořená pod vodou a smyje se z nich případná nečistota. Z vodní hladiny jablka sbírá dopravník, který nastavenou rychlostí vyváží jablka přes dvě oplachové trysky do drtiče. Drtič zásobuje pásový lis, který nepřetržitě lisuje tenkou rozprostřenou vrstvu jablečné drtě. Po projití dvěma lisovacími válci je jablečná drť na tenké vrstvě přes lisovací pás zbavena šťávy, která stéká do nerezové vaničky v lisu, z které teče mošt do přečerpávací stanice. Výlisky jablečné drtě vypadávají na konci lisu do bedny. Lisovací tlak je zajištěn vzduchovým měchem. Když je přečerpávací stanice plná, tak se pomocí spínače vyčerpá mošt do nádob, nebo beček. Jablečná šťáva je tak vždy lisovaná pod stejným tlakem, a tak nejsou rozdíly v barvě nebo chuti, jako tomu je u hydraulických lisů v průběhu lisování. Když se s pásovým lisem pracuje delší dobu, tak je třeba pustit oplach filtračního síta, který je součástí lisu. Při lisování tak  silným proudem vody odstraníme všechny nečistoty z lisovacího pásu. Voda oplachu se sbírá do sběrné vaničky a odtéká do odpadu. Práce s tímto lisem je velice příjemná, pouze drcení jablek je poměrně hlučné. U některých odrůd jablek je potřeba poměrně často měnit nastavení rychlosti lisu a dopravníku jablek pro drtič.

304910099_5389509531138453_1173694991777762515_n.jpg 

 

 
 

 


Statistiky

Online: 1
Celkem: 102580
Měsíc: 1835
Den: 75