Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

PRODEJ JABLEK
 
Jablka začínáme trhat v polovině září a postupně sklízíme obvykle do začátku listopadu. Denně prodáváme ve večerních hodinách od 16:30 - 19:30. Pokud přijedete "později" stačí zazvonit u domu nebo zatelefonovat, rádi Vám vyhovíme. Pokud není přímo u haly místo využijte parkování vpravo naproti hale. Po sklizni tj. od listopadu je otevřeno od 16h. Prodáváme až do vyprodání zásob.  Viz informace na úvodní stránce. 

PRODEJ JABLEK
Po - So 16:30 - 19:30
NEDĚLE -  ZAVŘENO

ODRŮDY:   Vanda, Rosana, Bohemia Gold, Rubín, Šampion Reno, Rozela, Lipno, Jonaprince, Lucy, Topaz, Idared.
 


Odrůdy jablek

VANDA
Česká rezistentní odrůda vyšlechtěná z odrůd Jolana a Lord Lambourne, vynikající svojí šťavnatostí a jemnou slupkou lehce navinulé chuti. Stopka poměrně dlouhá. Plody jsou žluté s červeným líčkem. Stromy se nesmí příliš seřezávat a prostřihávat, jablkům pak chybí vápník, což se projeví hořkou skvrnitostí na plodech. Velikostně ji řadíme mezi jablka většího vzrůstu. Sklízí se v první polovině září, nevýhodou při pěstování je opadávání zralých plodů. Její konzumní zralost nastává přibližně tři týdny po sklizni, při dobrém skladování menší jablka vydrží do února.

ROSANA
Česká rezistentní odrůda je křížencem odrůd Jolana a Lord Lambourne.  Plody jsou při menší hustotě větší, zbarvené žlutozeleně, překryté rozmytým tmavě červeným zbarvením s krátkou stopkou. Slupka je středně silná, velice aromatická. Dužnina velice jemná, aromatická a sladce navinulá. Sklízí se koncem září. Konzumní zralost od října. Velké, vyzrálejší plody koncem listopadu pod slupkou moučnatí. V chladném sklepě  menší jablka vydrží do února. Doporučujeme jíst napřed velké plody. Rosana patří mezi nejméně ošetřovanou odrůdu. Vyniká svojí výraznou chutí, jemností i vůní.

RUBÍN 
Česká odrůda vyšlechtěná z odrůd Lord Lambourne a Golden Delicious. Trpí na strupovitost a hnití plodů při skladování. Rubín je ovšem hodnocen vysoce pro jeho výbornou sladkou chuť, nemoučnatí. Plody jsou středně velké až velké, žluté kryté červeně žíhaným líčkem. Slupka trochu tužší, dužnina chruplavá, šťavnatá a sladká. Sklízí se koncem září. Konzumně nejchutnější v říjnu do ledna. Nevýhodou je jeho horší stravitelnost. Vyznačuje se velice dlouhou stopkou, která často při skladování plody poškodí a od místa poškození hnijí. Je nutné plody při skladování z tohoto důvodu prohlížet. 

BOHEMIA GOLD  
Je pouze žlutou barevnou mutací Rubínu. 
 
ŠAMPION RENO
Česká odrůda vyšlechtěná jako kříženec Golden Delicious a Coxova oranžová reneta. Trpí na strupovitost. Plody jsou středně velké až velké s drsnou, matnou slupkou, žlutozelené kryté červeným žíháním. Jablka jsou velice sladké chuti, výborná i bez odležení. S lehkým nádechem do hrušek. Sklízí se začátkem října. Chuťově výborná do Vánoc, později moučnatí. Z tohoto důvodu není vhodná na dlouhodobější moštování. Ovšem mošt z Šampionu je velice chutný a netmavne.

ROZELA
Česká odrůda, kříženec odrůdy Vanda a Bohemia, která dokáže v dobrém sklepě vydržet do února. Jablko je sladké a má výraznou nezaměnitelnou chuť. Jeho slupka je lesklá, jemná a voňavá. Nevýhodou Rozely je, že trpí na hořkou skvrnitost, má krátké stopky a plodí ve shlucích, takže se obtížněji sklízí. 

LIPNO
Lipno je křížencem odrůd Vanda a Rubinola. Po Vandě získává šťavnatou sladce navinulou až kyselejší, rozplývavou chuť. Podle velikosti, která je často rozdílná, vydrží do Vánoc a menší jablka do března. Pokud jablka jíte od největších po nejmenší, tak si na nich můžete pochutnávat poměrně dlouho. Nevýhodou pěstování je sklon ke střídavé plodnosti. 

JONAPRINCE
Křížením vynikajícího jablka Jonathan a odrůdy Golden Delicious vznikla odrůda Jonagold. Ta v sobě nese výbornou chuť po Jonatánu a špatné vybarvení do červena zřejmě po Goldenu. Postupem času se výběrem červenějších variant jinak poměrně špatně vybarveného Jonagoldu podařilo docílit krásného celo červeného vzhledu. Díky tomu tak nyní patří mezi nejvybarvenější červená jablka z naší nabídky - Jonaprince, který je pouze červenější verzí se zachováním stejné lahodné chuti Jonagoldu. Díky tuhé slupce vydrží v dobrém sklepě až do března. Veliká jablka mají sklon pod slupkou velice brzy moučnatět. Doporučujeme velká jablka déle neskladovat, ale pochutnat si na nich co nejdříve. 

LUCY
Nová zimní rezistentní odrůda, která vznikla zkřížením výborných odrůd Topaz a Fuji. Tmavé fialovo červené plody s jemným ojíněním. Plody podlouhlé sympaticky křupavé až do samého závěru skladování. Křupavá, šťavnatá s nádechem chuti ananasu. V dobrém sklepě Vám Lucy vydrží i do konce dubna. Lucy je bohužel velmi citlivá na jarní mrazík, vyžaduje kvalitní opýlení. 
 
TOPAZ

Česká rezistentní odrůda vyšlechtěná z odrůd Vanda a Rubín. Plody jsou středně velké, ploše kulovité, žluté kryté červeným žíháním. Dužnina je pevná, velice křupavá, šťavnatá, sladce navinulá, aromatická. Slupka je tenká, mastná a nerovná. Sklízí se v průběhu října. Při šetrném skladování vydrží do dubna. Při pěstování trpí na padlí a mušinovitost - sazovitost. Topaz je chuťově vynikající, chuťově podobný pomeranči.
 
IDARED

Je americká odrůda, vyšlechtěná křížením odrůd Jonathan a Wagnerovo. Při pěstování trpí na strupovitost a padlí. Plody jsou středně velké až velké. Většinou jsou plody zelenožluté překryté jasně červenou barvou. Podle počasí se vybarvuje až do tmavě fialové barvy. Slupka je velice silná, hladká, lesklá, křehká a při sklizni se otlačuje. Otlaky naštěstí nevadí při dlouhodobém skladování. Dužnina je bílá, šťavnatá, sladké chuti. Sklízíme ji vždy jako poslední zimní odrůdu koncem října. Idared je konzumně zralý v prosinci. Při dobrém skladování díky silné slupce vydrží až do června. 

img_20221001_113754-----kopie.jpg

obrázek odrůdy Šampion Reno

 
 

 


Statistiky

Online: 1
Celkem: 102637
Měsíc: 1846
Den: 68